Een grafiek maken in Excel - wikiHow (2024)

Pdf downloaden

Bijdragen vanwikiHow-redactie

Pdf downloaden

In dit artikel:

Het maken van een grafiek in Excel

Het bewerken van je grafiek

Andere Excel trucs

Tips en waarschuwingen

Gerelateerde artikelen

Bronnen

Grafieken en diagrammen zijn enorm handige tools, en Excel maakt het heel eenvoudig om ze toe te voegen aan je spreadsheets. Sterker nog, Excel maakt het gebruik van grafieken als hulpmiddel zo krachtig, dat het eigenlijk noodzakelijk is hiermee om te kunnen gaan, als je het meeste wilt halen uit dit gegevenspakket. Hoewel het in eerste instantie moeilijk kan lijken is het eigenlijk heel gemakkelijk om grafieken te maken in Excel. Hier lees je hoe je dit kunt doen.

Methode 1

Methode 1 van 3:

Het maken van een grafiek in Excel

Pdf downloaden

  1. 1

    Voeg je gegevens toe aan je Excel spreadsheet in een tabel indeling. Je data moet opgebouwd zijn in kolommen en rijen, beide met titels en bijbehorende gegevens, om de grafiek goed weer te kunnen geven.

    • Kolommen lopen verticaal. Kijk je naar de bovenstaande figuren dan zie je dat de kolommen gelabeld zijn met letters van links naar rechts: "A," "B," "C," etc.
    • Rijen lopen horizontaal. Deze zijn genummerd van boven naar beneden met: "1," "2," "3," etc.
  2. 2

    Selecteer de cellen die de gegevens bevatten die je op wilt nemen in de grafiek. Wil je dat de labels van de kolommen en rijen ook getoond worden, zorg dan dat die mee worden geselecteerd.

  3. 3

    Klik na de selectie op Invoegen → Grafiek. In sommige versies van Excel kun je ook naar het tabblad Grafieken in het lint gaan om een specifiek type grafiek uit te kiezen. Hiermee wordt een grafiek aangemaakt op een “grafiekgebied.” Een grafiekgebied is gewoon een pagina van een spreadsheet uit een werkblad, speciaal voor het tonen van je grafiek.

    • Voor Windows gebruikers is het ook mogelijk een grafiek te maken door op de sneltoets F11 te drukken.
  4. 4

    Verander de grafiek naar wens. Selecteer de juiste grafiek voor de gegevens die je hebt en hoe je die wilt presenteren— ga niet louter voor een type omdat je die al eerder hebt gebruikt. Verschillende versies van Excel geven je de mogelijkheid om het grafiektype op allerhande manieren te wijzigen:

    • Wijzig je grafiek op de Grafieken werkbalk die verschijnt zodra je grafiek of diagram is aangemaakt. Klik op het pijltje direct naast Grafiektype en klik op ieder type grafiek of diagram dat je bevalt.
    • Pas de grafiektypen aan in het tabblad Grafiekindeling in het lint. Sommige versies van Excel hebben geen "Grafieken werkbalk," maar tonen dezelfde informatie in één tabblad, speciaal voor grafieken.

    Advertentie

Methode 2

Methode 2 van 3:

Het bewerken van je grafiek

Pdf downloaden

  1. 1

    Selecteer uit zes basis grafiektypen (en er zijn nog veel meer). Excel heeft een enorme overvloed aan mogelijkheden als het gaat om diagrammen en grafieken. Dit is op zich prachtig, maar kan er ook voor zorgen dat je geen keuze kunt maken en je vertwijfeld afvraagt welke grafiek je moet kiezen. Hier is een algemeen overzicht van de basistypen grafieken en diagrammen die je in Excel kunt aantreffen:[1]

    • Kolomdiagram. Deze diagrammen vergelijken waarden tussen categorieën. Uitstekend voor het vergelijken van verkoopcijfers en uitgaven, bijvoorbeeld gedurende een bepaalde periode.
    • Staafdiagram. Deze diagrammen vergelijken meerdere waarden. Gelijkwaardig aan Kolom diagrammen, behalve dat deze "kolommen" 90° zijn gedraaid en horizontaal lopen.
    • Lijndiagram. Deze laten een bepaalde tendens zien uitgezet tegen de tijd. Gebruik dit type om bijvoorbeeld de wereldwijde productie van staal vanaf 1930 tot nu te laten zien.
    • Cirkeldiagram. Deze diagrammen geven een verhouding weer van een waarde ten opzichte van het geheel. Gebruik deze diagrammen om bijvoorbeeld weer te geven wat het percentage is van een bepaalde etnische groep, in een gegeven populatie.
    • Vlakdiagram. Deze diagrammen tonen verschillen in gegevensverzamelingen, uitgezet tegen de tijd. Gebruik deze diagrammen bijvoorbeeld om te laten zien wat de link is tussen omzet en winst van een bepaald jaar.
    • Spreidingsdiagram. Deze diagrammen vergelijken waardenparen. Gebruik deze diagrammen om bijvoorbeeld de relatie tussen het gewicht van een persoon en z'n lengte te laten zien.
  2. 2

    Geef je diagram een titel. Klik op de knop "Grafiektitel" in het lint (tabblad "Indeling") en selecteer of je wilt dat de titel over je grafiek, of erboven wordt geplaatst. Zorg voor een betekenisvolle naam, maar houd het kort en bondig. "BBP in Cuba, 1901-1945" is goed bruikbaar, terwijl "De economische toestand (BBP) van Cuba, vanaf 1901 tot 1945" ietwat te uitgebreid is.

  3. 3

    Let op de titels van de assen. Waar staat je x- en je y-as voor? Als je niet voldoende aandacht besteedt aan het correct labelen van je assenstelsel, dan is het alsof je een boek schrijft zonder hoofdstukken of een handleiding zonder afbeeldingen. Hoe dan ook, het zal erg moeilijk worden om je grafiek te begrijpen.

  4. 4

    Let op de legenda's. Een legenda is dat wat een grafiek begrijpelijk maakt. Zonder een legenda is het niet goed mogelijk om te begrijpen wat een grafiek betekent, omdat je geen idee hebt welke gegevens in de grafiek zijn verwerkt.

    • Wanneer je een grafiek maakt wordt er door Excel automatisch een legenda bijgeplaatst, behalve als je aangeeft dat dit niet hoeft. Deze legenda bestaat uit de kolom- en rijtitels die je in het begin hebt geselecteerd bij het maken van de grafiek.
    • Het veranderen van kolom en rijtitels zorgt ervoor dat automatisch ook de legenda wordt aangepast.
  5. 5

    Leer hoe je een grafiek kunt wijzigen door te wisselen van weergave. Misschien heb je per ongeluk een fout gemaakt bij de invoer van gegevens, of je rijen en kolommen zijn omgedraaid. In plaats van het opnieuw invoeren van alle gegevens ga je gewoon naar de onderafdeling "Gegevens" in het tabblad Ontwerpen (in het lint) en kies je "Rijen/kolommen omdraaien".

    Advertentie

Methode 3

Pdf downloaden

  1. 1

    Voeg een tweede y-as toe aan je grafiek. Wat als je gegevens meerdere ingangen hebben en je wilt meerdere trends of tendensen in één grafiek plaatsen? Gebruik dan twee y-assen!

  2. 2

    Maak een grafiek vanuit een draaitabel. Wanneer je eenmaal gebruik hebt gemaakt van draaitabellen, verandert je leven volledig. Je zult dan altijd wel een excuus kunnen vinden om ze te gebruiken. Er zijn manieren om vanuit een draaitabel een grafiek te maken! Zoek online voor meer informatie.

  3. 3

    Maak een break-even of rentabiliteitsdiagram. Een break-even diagram geeft een overzicht van verschillende winstmogelijkheden en prijsstrategieën; perfect voor de zakenman of –vrouw die op de hoogte wil blijven van toekomstige ontwikkelingen.

  4. 4

    Leer hoe een je een histogram kunt maken. Een histogram is een visuele weergave van de verspreiding van gegevens en wordt veel gebruikt door statistici.

  5. 5

    Een trendanalyse in Excel. Het maken van een trendanalyse gaat als volgt: maak een grafiek en gebruik een trendlijn om te bepalen hoe de grafiek er in de toekomst uit zal gaan zien, met eventuele onbekende waarden.

    Advertentie

Tips

  • Om meer details weer te geven in een staafdiagram klik je op de Wizard grafieken (niet in Excel 2007) op de Standaard werkbalk, en vul je de vereiste gegevens in.

Advertentie

Benodigdheden

  • Gegevens met titels en cijfers
  • Computer met Microsoft Excel

Over dit artikel

Een grafiek maken in Excel - wikiHow (20)

Bijdragen van:

wikiHow-redactie

wikiHow-redacteur

Dit artikel is nagelezen door onze redactie, die artikelen controleert op juistheid en compleetheid.

Ons team van deskundigen loopt het werk van de redactie na om te zorgen dat artikelen die op wikiHow te lezen zijn aan alle kwaliteitseisen voldoen. Dit artikel is 80.661 keer bekeken.

Categorieën: Software

In andere talen

English:Create a Graph in Excel

Português:Criar um Gráfico no Excel

Deutsch:Ein Diagramm in Excel erstellen

Español:crear un gráfico en Excel

Русский:построить график в Excel

中文:在Excel中创建图表

Français:créer un graphique sur Excel

Bahasa Indonesia:Membuat Grafik di Excel

العربية:إنشاء رسم بياني في برنامج إكسل

ไทย:สร้างกราฟใน Excel

한국어:엑셀에서 그래프 만드는 법

हिन्दी:एक्सेल में ग्राफ बनायें (Excel me Graph Kaise Banaye)

Türkçe:Excel'de Grafik Nasıl Oluşturulur

  • Afdrukken

Deze pagina is 80.661 keer bekeken.

Een grafiek maken in Excel - wikiHow (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Terrell Hackett

Last Updated:

Views: 5602

Rating: 4.1 / 5 (52 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Terrell Hackett

Birthday: 1992-03-17

Address: Suite 453 459 Gibson Squares, East Adriane, AK 71925-5692

Phone: +21811810803470

Job: Chief Representative

Hobby: Board games, Rock climbing, Ghost hunting, Origami, Kabaddi, Mushroom hunting, Gaming

Introduction: My name is Terrell Hackett, I am a gleaming, brainy, courageous, helpful, healthy, cooperative, graceful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.