Een lijndiagram maken in Excel: 12 stappen (met afbeeldingen) - wikiHow (2024)

Pdf downloaden

Bijdragen vanwikiHow-redactie

Pdf downloaden

In dit artikel:

Een lijndiagram maken

Je grafiek bewerken

Tips en waarschuwingen

Gerelateerde artikelen

In dit artikel lees je hoe je met gegevens in Excel een lijndiagram kunt creëren. Dit kan zowel op een pc met Windows als op een Mac.

Deel 1

Deel 1 van 2:

Een lijndiagram maken

Pdf downloaden

  1. 1

    Open Excel. Klik twee keer op het icoontje van Excel. Het ziet eruit als een witte letter 'X' op een groene map. Zo open je de thuispagina van Excel.

    • Als je al een Excelbestand met gegevens hebt, klik dan op het bestand en sla de twee stappen hieronder over.
  2. 2

    Klik op Blanco werkblad. Je vindt deze optie op de thuispagina van Excel. Zo open je een nieuw werkblad in Excel voor je gegevens.

    • Op een Mac kan het zijn dat je, afhankelijk van je instellingen, automatisch een blanco werkblad te zien krijgt. Als dat zo is, sla deze stap dan over.
  3. 3

    Voer je gegevens in. Een lijndiagram moet uit twee assen bestaan. Voer je gegevens in in twee kolommen. Zet voor het gemakt de gegevens voor de X-as (tijd) in de linkerkolom en de gegevens die je hebt verzameld in de rechterkolom.

    • Als je bijvoorbeeld wilt zien hoeveel je gedurende een jaar hebt uitgegeven moet je dat datum in de linker- en je uitgaven in de rechterkolom zetten.
  4. 4

    Selecteer je gegevens. Klik op de cel bovenaan links en sleep met je muis tot aan de cel helemaal rechtsonder in de groep met gegevens. Zo selecteer je al je gegevens.

    • Vergeet niet om ook de kopjes van de kolommen te selecteren, indien van toepassing.
  5. 5

    Klik op de tab Invoegen. Je vindt hem links van het groene lint bovenaan op het Excelvenster. Zo open je de taakbalk Invoegen onder het groene lint.

  6. 6

    Klik op het icoontje 'Lijndiagram'. Het is het vakje met meerdere lijntjes erop getekend in groep met opties voor Diagrammen. Er verschijnt dan een uitklapmenu.

  7. 7

    Kies een stijl voor je diagram. Veeg met de cursor van je muis over een van de voorbeeldgrafieken die je ziet in het uitklapmenu om te zien hoe een bepaald menu er met jouw gegevens uit zou komen te zien. Als het goed is zie je dan een venstertje met een grafiek erop midden op je Excelvenster verschijnen.

  8. 8

    Klik op een soort diagram. Als je eenmaal een model hebt gekozen, kun je door erop te klikken je lijndiagram creëren. Hij zal midden op het Excelvenster komen te staan.

    Advertentie

Deel 2

Deel 2 van 2:

Je grafiek bewerken

Pdf downloaden

  1. 1

    Bewerk het ontwerp van je grafiek. Zodra je je grafiek gecreëerd hebt, verschijnt er een taakbalk met de titel Ontwerp. Je kunt het ontwerp en het uiterlijk van je grafiek bewerken door op een van de variaties te klikken in het onderdeel 'Diagramstijlen' op de taakbalk.

    • Als deze taakbalk niet geopend wordt, klik dan op je grafiek en klik vervolgens op de tab Ontwerpen in het groene lint.
  2. 2

    Verplaats je lijndiagram. Klik op de witte ruimte bijna helemaal aan de bovenkant van de lijndiagram en sleep de grafiek naar de plaats waar je hem hebben wilt.

    • Je kunt ook specifieke onderdelen van de lijndiagram (bijvoorbeeld de titel) verplaatsen door erop te klikken en ze rond te slepen binnen het venster van de lijndiagram.
  3. 3

    Maak de grafiek groter of kleiner. Klik op een van de cirkeltjes op een van de hoekjes van het venster van de grafiek een sleep het naar binnen of naar buiten toe om de grafiek groter of kleiner te maken.

  4. 4

    Pas de titel van de grafiek aan. Klik twee keer op de titel van de grafiek, selecteer vervolgens de tekst 'Grafieknaam' en typ de titel van je diagram in. Sla de tekst op door op een willekeurige plek buiten het veld met de naam van de grafiek te klikken.

    • Je kunt dit ook doen met de titels van de assen van de grafiek.

    Advertentie

Tips

  • Je kunt gegevens aan je grafiek toevoegen in een nieuwe kolom, ze vervolgens selecteren en kopiëren en ze in het venster met de grafiek plakken.

Advertentie

Waarschuwingen

  • Sommige grafieken zijn speciaal bedoeld voor specifieke soorten gegevens (zoals percentages, of geld). Kijk goed of er op het door jou gekozen model niet al een onderwerp staat voordat je je grafiek gaan maken.

Advertentie

Over dit artikel

Een lijndiagram maken in Excel: 12 stappen (met afbeeldingen) - wikiHow (17)

Bijdragen van:

wikiHow-redactie

wikiHow-redacteur

Dit artikel is nagelezen door onze redactie, die artikelen controleert op juistheid en compleetheid.

Ons team van deskundigen loopt het werk van de redactie na om te zorgen dat artikelen die op wikiHow te lezen zijn aan alle kwaliteitseisen voldoen. Dit artikel is 40.051 keer bekeken.

Categorieën: Software

In andere talen

English:Make a Line Graph in Microsoft Excel

Español:hacer un gráfico lineal en Microsoft Excel

Português:Fazer um Gráfico de Linhas no Excel

Deutsch:Ein Liniendiagramm in Microsoft Excel erstellen

Русский:построить линейный график в Microsoft Excel

Français:faire un graphique linéaire sur Excel

Bahasa Indonesia:Membuat Grafik Garis pada Microsoft Excel

中文:在微软Excel程序中制作折线图

हिन्दी:माइक्रोसॉफ्ट एक्सेल में लाइन ग्राफ बनायें

العربية:إنشاء رسم بياني خطي في برنامج إكسل

ไทย:สร้างกราฟเส้นใน Microsoft Excel

한국어:엑셀에서 꺾은선 그래프 만드는 법

Türkçe:Microsoft Excel'de Çizgi Grafiği Nasıl Yapılır

  • Afdrukken

Deze pagina is 40.051 keer bekeken.

Een lijndiagram maken in Excel: 12 stappen (met afbeeldingen) - wikiHow (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Greg Kuvalis

Last Updated:

Views: 5608

Rating: 4.4 / 5 (55 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Greg Kuvalis

Birthday: 1996-12-20

Address: 53157 Trantow Inlet, Townemouth, FL 92564-0267

Phone: +68218650356656

Job: IT Representative

Hobby: Knitting, Amateur radio, Skiing, Running, Mountain biking, Slacklining, Electronics

Introduction: My name is Greg Kuvalis, I am a witty, spotless, beautiful, charming, delightful, thankful, beautiful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.